NA SŁODKO

Gruszkowy sok
    
Początek jesieni niesie ze sobą dużo owoców. Niesposób przepuścić taką okazję i nie zrobić z nich czegoś wyjątkowego. Udało nam się zdobyć całą skrzynkę niepryskanych gruszek z zaufanego źródła. Oczywiście były smaczne, zdrowe i robaczywe. No cóż, tak chyba jest zawsze. Mimo wszystko chciałyśmy coś z nich zrobić. Wykroiłyśmy z nich robaczywe miejsca i nie obierając wrzuciłyśmy do domowej sokowirówki. Dorzuciłyśmy kilka jabłek, dla urozmaicenia smaku. Sok wyszedł tak dobry, że nie trzeba było go nawet słodzić. Część soku zapasteryzowałyśmy, żeby móc go pić całą jesień. 





Pierniki

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Gdy przychodzi czas na robienie pierników, cała kuchnia jest wywrócona do góry nogami. Jeśli zaliczasz się do tych osób, które zawsze, ale to zawsze zapominają wstawić ciasto na pierniki to ten przepis jest właśnie dla ciebie. 
Przepis jest bajecznie prosty, a proces przygotowania przypomina zabiegi alchemika.

Składniki:
0,5 słoiczka sztucznego miodu
4-6 czubatych łyżeczek miodu naturalnego
1 kg cukru 
2 kostki smalcu
1 kostka margaryny
330 g kwaśnej śmietany 
5 jaj
3 paczki przyprawy do pierników
1/2 paczki cynamonu
3 kg mąki
2 łyżki sody
1 łyżeczka amoniaku

Miód i cukier rozpuścić na ogniu i dodać smalec oraz margarynę, gotować, aż się rozpuści i zagęści. Dodawać po jednej łyżce śmietanę  i wszystko wymieszać. Trochę pogotować i ostudzić. Dodać roztrzepane jajka, przyprawę do piernika i cynamon. Na stole wysypać mąkę, sodę i amoniak. Połączyć wszystko zagniatając i wstawić do piekarnika na 10 minut. Piec w temperaturze 180०C.



Babeczkowe różyczki 


Niezwykle proste i szybkie. Wystarczy pokroić jabłka w plasterki, zawinąć je w ciasto francuskie tak żeby skórka była u góry i wrzucić na chwilę do piekarnika. Na koniec warto posypać babeczki cukrem pudrem i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz